Arşiv
0 Albüm Tavsiyesi Köşesi Vol.4
- by Erdem Serhan Şide
- 07-07-2020
Bugün size benim müzikal ve düşünsel hayatımda önemli bir yer tutan bir ustamın albümünü önereceğim. Şevket Akıncı'nın Escher Chronicles albümü.
Şevket Abi Modern Müzik Akademisi'nde benim armoni, kulak eğitimi ve caz tarihi hocamdı. Bir gün bana birisi bu albümü dinletip hikayesini anlatsa ve bunu kim yapmıştır dese, tereddütsüz Şevket Akıncı derdim.
Albümü sanatsal olarak analiz edebilmek beni fersah fersah aşar ama sanatın güzelliği insanda uyandırdığı duygular ve manalar ve bunların yaşamına dokunabilmesidir. Burada doğru yanlış yok, sadece deneyim vardır ve ben de albümün konseptini anlatırken sizlerle bende bıraktığı hisleri paylaşacağım.
Şevket abi bu albümde disiplinlerarası müthiş bir çalışma yapmış. Hollandalı ressam Maurits Cornelis Escher'in eserlerini almış ve o tabloları bestelemiş. Yanlış duymadınız, o tabloların kendisinde bıraktığı izlenimi müziğe aktarmış ve bunu yaparken özgür doğaçlamacılığın tüm serbestliğinden faydalanmış, aynen Echer gibi dışavurumculuğu sonuna kadar hissettirmiş.
Bir tablonun bestesini yapmak bende evrenin işleyişine dair hissettiğim ve gözlemlediğim duyguları depreştirdi. Herşey tek bir şeyin farklı formlarıdır ve herşey herşeye dönüşebilir. Bütünün bilgisi parçada saklıdır ve Coelho'nun Simyacı romanında anlattığı gibi siz tek bir kum tanesinden tüm çölü anlayabilirsiniz. Tek bir atomdan, trilyonlarcasının var ettiği maddenin tüm bilgisine erişebilirsiniz.
Bir sanat eseri frekanssal bir bütünlüktür ve her hale dönüşebilir. Escher'in resim formunda var ettiği aynı şey Şevket Akıncı'nın müziğinde tekrar form bulabilir.
Form, algılamamız için bir araçtır ve aslolan o formun ardındaki titreşimdir. Bakan şekli, gören ruhu algılar. Bakan farkı, gören benzerliği hisseder.
Bu da bizi lineer evren algısından kavramsal bakış açısına taşır ki o düzlem de artık Yunus'un "Ne varlığa sevinirim, ne yokluğa yerinirim." ve Mevlana'nın "Doğrunun ve yanlışın ötesinde bir yer var, seninle orada buluşacağız." dediği noktadır.
Sevgili Şevket Abi, bende bu duyguları uyandırdı. Sanat sizi dönüştürmüyorsa, düşündürmüyorsa, sınırlarınızı tehdit etmiyorsa fonksiyonunu yerine getirmemiş olur. Sadece entelektüel bir faaliyet olarak şekle takılı kalındığında "Bir ben var benden içre" bakış açısını yakalayamayız.
Şevket Abi neden büyük bir iş yapmıştır sorusunun cevabı şudur. Şevket Abi tablolara bakmış, içre olanı görmüş ve onu yepyeni bir formda yeniden ifade etmiştir. Evrenin özü, herşeye dönüşür, işte bu Simyadır...
şan dersi, şan eğitimi, şan kursu, müzik kursu, ses eğitimi, müzik akademisi, ses eğitimi, diksiyon, diksiyon kursu, diksiyon dersi, diksiyon eğitimi, şan eğitimi ücretleri, en iyi şan hocası, şan dersi ücretleri, kadıköy şan dersi, kadıköy şan eğitimi, kadıköy şan kursu, istanbul şan eğitimi, istanbul şan dersi, istanbul şan kursu, kadıköy diksiyon dersi, kadıköy diksiyon kursu, kadıköy diksiyon eğitimi, erdem serhan şide, zeynep didem macit şide, şan eğitimi istanbul, şan eğitimi kadıköy, şan dersi istanbul, şan dersi kadıköy, şan kursu istanbul, şan kursu kadıköy, diksiyon dersi istanbul, diksiyon dersi kadıköy, diksiyon eğitimi istanbul, diksiyon eğitimi kadıköy, diksiyon kursu istanbul, diksiyon kursu kadıköy, güzel konuşma, güzel konuşma eğitimi, vokal koçu, vokal koçluğu, jazz vokal, caz vokal, scream vokal, brutal vokal, rock vokal, popüler şan eğitimi, çağdaş şan eğitimi, müzikal şarkıcılığı, müzik atölyesi, şan atölyesi, ses eğitimi merkezi, müzik merkezi